Lifestyle

“Bataia e rupta din Rai”

Posted by andrei

Cultura ocupa in Romania un rol foarte important. Romania este o tara nascuta in si din cultura. Oamenii ei sunt dependenti de cultura. Cu toate astea, procesul de incultura al romanilor este iritabil crescut. Iar explicatia consta in faptul ca traditia este tratata amnezic in favoarea “civilizarii” si “modernizarii”. In fapt, este vorba nu de intoleranta, ci de nepasare si pierderea constiintei de RESPONSABILITATE. De ce? Pentru ca salvarea vine din viitor, filtrata insa de trecut.
Exista la romani multe proverbe si zicatori, vorbe de duh si pentru duh care, desi menite sa salveze sufletul si spiritul, sunt adoptate eronat pentru a rectifica o greseala printr-o intelepciune ce nu poate fi combatuta.
Dintre toate, cea mai tenebra mi s-a parut “Bataia e rupta din Rai“! Eu nu cred ca binecuvantarea renaste din fracturi si vanatai. Ma ambitionez sa cred asta. Este adevarat ca un spirit se slefuieste in greutati, insa nu aici bate zicatoarea de mai sus. La romani, exista mai multe tipuri de actiuni care au capatat numirea de bataie, iar asta ar trebui sa puna un semn de exclamare si nu de intrebare celor ce vor salvare.

 Voi enumera cateva si vedeti daca isi merita dreptatea ori ba:
1. BATUTUL clopotelor
2. BATUTUL toacei
3. Dansurile romanesti numite BATUTA, prin care se BATE pamantul cu picioarele
4. BATUTUL pe umar
5. A BATE palma cu cineva
6. A BATE locul in care te-ai lovit sa treaca durerea
Acestea sunt cu aplicabilitate imediata. Sunt insa si cele figurate:
7. MA BATE gandul
8. A BATE matanii
Cele de mai sus au fost actiuni cu efect echilibrant. Sunt si cele opuse cum ar fi:
9. BATAIE de joc
10. A BATE apa-n piua sa se aleaga untul.
Voi incheia cu un citat din Petre Tutea care spunea asa: ” Imi pare rau, eu sunt mai savant ca Stefan cel Mare. Dar, pe langa el, eu sunt un maturator.” Cine nu intelege, o sa o spun altfel: in timp ce unii pot vorbi la telefoane mobile, altii pot vorbi telepatic. Este un joc al masurii intre cunoastere si stiinta! Ganditi liber!