Uncategorized

Sanatatea este o prioritate pentru mine

Posted by andrei

Vitamina B5 sau acidul pantotenic, este unul dintre cei mai intalniti compusi din spectrul microelementelor hidrosolubile, fiind gasita din abundenta in multe mancaruri si prezentand in cazuri foarte rare simptome de supradozaj sau carenta. Insasi numele acestuia, care in traducere inseamna “pretutindeni” este un indicator al raspandirii acestuia in sursele organice.

Beneficiile vitaminei B5

Aportul adecvat de vitamina B5 are utilizari dintre cele mai diverse, de la reducerea pigmentarii si a ridurilor pana la descompunerea lipidelor si glucidelor in scopul producerii energiei. Denumita si “vitamina antistres”, aceasta actioneaza prin reducerea proceselor oxidative la nivel celular si tisular, rezultand in reducerea starii de oboseala, vindecarea accelerata a organismului, ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii si mentinerea sanatatii sistemului nervos. De asemenea, aceasta are o actiune pozitiva si in ameliorarea simptomelor patologiilor sistemului osteo-articular, precum durerile si inflamatiile articulare si artrita reumatoida.

Deficitul si excesul de vitamina B5

Deoarece acidul pantotenic este prezent pe scara larga intr-o gama variata de alimente, deficitul acestuia in organism se manifesta rareori. Totusi, in cazul unei diete dezechilibrate, pot aparea carente si in ceea ce priveste grupul vitaminelor hidrosolubile. De asemenea, orice patologie ce implica o disfunctie la nivelul procesului de digestie poate duce la scaderea nivelurilor de vitamine in timp. Printre simptomele relatate de persoanele care au fost descoperite cu nivele reduse ale vitaminei B5 se numara starile de oboseala ce alterneaza cu fenomenele de insomnie, durerile de cap, greata, caderea parului precum si contractiile musculare involuntare.

Explicarea acestor simptome deriva din faptul ca acidul pantotenic are un rol major in eliberarea de energie din carbohidratii si grasimile ingerate, astfel ca o eventuala carenta se va manifesta prin simptome din spectrul asteniei si al starii de anxietate. In plus, un simptom relatat rareori, ce poate fi legat de o lipsa acuta de vitamine hidrosolubile este “sindromul picioarelor care ard”. Acesta se manifesta prin fenomenul de arsura, furnicaturi si amorteala la nivelul membrelor inferioare, cu senzatia aparenta de impotenta functionala a acestora. In ceea ce priveste excesul, acesta se poate manifesta tot prin spectrul fenomenelor nespecifice, precum diaree, riscul de sangerare spontana si sensibilitate dentara.

Surse la indemana tuturor

Printre cele mai populare surse se numara legumele din familia cruciferelor, cerealele integrale, ardeii iuti, avocado si nu in ultimul rand, drojdia de bere. In ceea ce priveste conditiile de procesare si depozitare, deoarece vitamina B5 este sensibila la orice fel de actiune care ii poate altera structura chimica initiala, gatirea si congelarea sunt contraindicate daca doriti sa beneficiati de toate proprietatile acesteia. In cazul in care suplimentarea dietei este recomandata de catre medicul specialist se poate recurge la cei doi compusi disponibili: panteina (forma activa metabolic dar mai instabila) sau o combinatie a acesteia cu calciul, care are rol de a stabiliza formula chimica a acestuia in organism.

Related Post

Leave A Comment