Uncategorized

Un vin de calitate trebuie sa fie consumat responsabil

Posted by andrei

Fiind catalogata drept una dintre tarile europene cu cea mai mare productie de vin, nu este de mirare faptul ca istoria acestuia pe meleagurile noastre este una imbelsugata, atat in ceea ce priveste modalitatile de cultivare si soiurile noastre traditionale, ci si etapa ce cuprinde ultimii ani, in care producatorii au investit in modernizarea incintelor si a productiei, in asa fel incat vinul traditional romanesc sa fie o prezenta constanta la evenimentele de specialitate si in magazinele dintr-o multitudine de tari. Ca urmare, si in tara noastra aceasta bautura a inceput sa capete o popularitate tot mai mare, datorita versatilitatii caracteristice si a posibilitatii de a o combina cu o multitudine de preparate. Insasi procesul de a servi un vin bun a fost ridicat la rangul de experienta senzoriala, consumul moderat si asocierea cu o mancare deosebita devenind adevarate ritualuri in randurile cunoscatorilor.

Despre vinul demidulce

Daca ne referim la particularitatile impuse de cantitatea de zahar continuta de fiecare sortiment in parte, aceasta nu este data doar de soiul de struguri utilizati ci si de operatiunile de fermentare succesive la care acesta este supus. Astfel, vinul demidulce contine in medie intre 12 si 50 de grame la litru, motiv pentru care si procesul de racire trebuie ajustat corespunzator, varietatile rosii fiind servite la 10-12 grade, pe cand la cele albe aceasta poate fi scazuta pana la 6-8 grade. In ceea ce priveste rezistenta acestuia in timp, o componenta necesara pentru a stabiliza compozitia este si dioxidul de sulf, produs necesar pentru a impiedica procesul de degradare, fiind bine cunoscut faptul ca vinul natural ce intra in contact cu oxigenul se poate degrada foarte repede, fiind astfel un produs perisabil. Desi condamnati pentru posibilele efecte daunatoare, sulfitii in cantitati mici sunt tocmai cei ce prezerva aceasta bautura cu succes, datorita proprietatilor antiseptice si antioxidante.

Cum servim acest vin

Avand in vedere similitudinile de gusturi si arome, un vin demidulce romanesc este intotdeauna potrivit pentru a fi servit la desert, alaturi de fructe sau preparate cu ciocolata. In ceea ce priveste alegerea altor feluri de mancare, selectia se face si pe baza sortimentului in sine – astfel, in timp ce varietatile albe sau rose pot fi alaturate si anumitor aperitive, salate usoare sau platouri cu branzeturi, un vin rosu mai dulce nu poate fi alaturat cu succes decât produselor de asemeni dulci, datorita robustetii si aromei caracteristice. Pe meleagurile noastre, printre cele mai cunoscute feluri de vin demidulce romanesc se numara Busuioaca de Bohotin, un vin rose cu aroma caracteristica si culoare trandafirie, Tamaioasa Romaneasca, caracterizat de culoarea de chihlimbar si gustul cu arome de tei si salcam, sau Muscat Ottonel, o varietate cu un buchet robust si paloare verzuie, toate apreciate atat de catre consumatorii autohtoni, cat si peste hotare.

Related Post

Leave A Comment